Wat is een autistische burn-out?

Wat is een autistische burn-out?

Het blogartikel van vandaag is speciaal gericht op autistische personen of mensen die een nauwe band hebben met iemand met autisme.

Een autistische burn-out is vaak moeilijk te herkennen omdat personen met autisme vaak andere symptomen vertonen dan mensen zonder autisme als zij last hebben van een burn-out.

Dit zijn de symptomen:

  • Gebrek aan motivatie, lusteloosheid en constante verveling; activiteiten worden gestart en na enkele minuten opgegeven. De kracht om door te gaan ontbreekt.
  • Overbelasting in het dagelijks leven; zelfs de eenvoudigste sociale interacties vergen een immense hoeveelheid kracht – meer dan normaal. Ongeacht of het vreemden, vrienden of zelfs familie zijn.
  • Meltdowns en overbelastingen stapelen zich op zonder duidelijke reden; aangezien de energievoorraad bijna altijd uitgeput is, herkent men vaak zelf de reden niet wanneer men overbelastingen is. Overstimulatie kan minder lang worden verdragen, en lichamelijke symptomen daarvan treden sneller op dan normaal. 
  • Moeilijkheden in de omgang met zichzelf. Dit probleem gaat zo ver dat men niet meer echt in staat is zich regelmatig te wassen en te verzorgen zoals gewoonlijk.
  • Verlies van spraak of selectief mutisme; Hier is het belangrijk te onderscheiden of selectief mutisme ook zonder Autistische Burnout niet aanwezig zou zijn.
  • Constante staat van uitputting
  • Ziekten stapelen zich op, evenals lichamelijke klachten; hoofdpijn, spijsverteringsproblemen.
  • Geheugenverlies

Daarnaast zijn er typische symptomen zoals niet uit bed komen of in het algemeen prikkelbaarder lijken. Aangezien autisten minder zelfinzicht hebben in deze zaken, omdat daarvoor ook cognitieve empathie nodig zou zijn, merken zij dit niet uit zichzelf op.

Mijn tip: Als je denkt dat je aan een autistische burn-out lijdt, raadpleeg dan een vertrouwd persoon die jou goed kent en je zeker kan vertellen of je prikkelbaarder bent dan normaal. Raadpleeg altijd een arts als je denk dat de klachten verergeren.