De kunst van het mindfulness mediteren

De kunst van het mindfulness mediteren

Mindfulness meditatie is een krachtige manier om je geest te kalmeren, te concentreren en je zintuigen te versterken. Het is een eeuwenoude praktijk die in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden als een effectieve manier om stress en angst te verminderen. Mindfulness meditatie is een bewezen techniek die iedereen kan leren en beoefenen, ongeacht leeftijd, religie of culturele achtergrond.

Maar wat is mindfulness meditatie precies en hoe werkt het? Mindfulness betekent simpelweg “aandachtig zijn” of “bewustzijn hebben”. Bij mindfulness meditatie richten we onze aandacht op het hier en nu, op onze ademhaling, onze gedachten en onze lichaamsgevoelens. Door onze aandacht op dit moment te richten, leren we onze geest te kalmeren en af te leiden van de talloze afleidingen van het dagelijks leven.

Er zijn vele manieren om mindfulness meditatie te beoefenen, maar een veelgebruikte methode is om simpelweg te zitten en je ademhaling te volgen. Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Probeer niet te oordelen over de gedachten die opkomen, maar observeer ze gewoon en keer vervolgens terug naar je ademhaling. Als je geest afdwaalt, merk je dit gewoon op en keer je weer terug naar je ademhaling.

Het is normaal om afgeleid te worden tijdens het mindfulness mediteren en dat is juist de uitdaging. Het gaat erom te leren hoe je je aandacht kunt beheersen en hoe je je geest kunt kalmeren. Dit is een vaardigheid die met de tijd groeit en verbetert, dus wees niet te hard voor jezelf als je de eerste keer moeite hebt om je aandacht vast te houden.

Naast het zitten en volgen van je ademhaling, zijn er nog veel meer manieren om mindfulness meditatie te beoefenen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om tijdens het lopen of sporten mindfulness te beoefenen, door zich te concentreren op hun bewegingen en hun omgeving. Anderen vinden het nuttig om tijdens het eten bewust aandacht te besteden aan elke hap en smaak.